1. Teritoriul GAL Federatia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Bârgău-Călimani este localizat în zona central-estică a judetului Bistriţa-Năsăud invecinandu-se la sud-est cu judetul Mureş (comunele Rastolita, Vatava), la est cu judetul Suceava (comuna Poiana Stampei), la sud cu comuna Teaca, la vest cu municipiul Bistriţa, iar la nord cu comunele Feldru, Ilva Mica, Lesu si Lunca Ilvei din judetul Bistriţa Năsăud.
Din punctul de vedere al componentei administrativ-teritoriale, teritoriul GAL cuprinde 12 comune: Bistriţa Bîrgăului, Budacu de Jos, Cetate, Dumitrita, Josenii Bîrgăului, Prundu Bîrgăului, Tiha Bîrgăului, Livezile, Sieu, Sieut, Monor si Mariselu.
Suprafata totala a teritoriului GAL este de 109.298 ha (1092,98 km2) si reprezinta 20,41% din suprafata intregului judet, care are o suprafata totala de 5 355 km2 .
Teritoriul GAL reprezinta in prezent un punct important pentru turismul intern al judetului, prin fluxul insemnat de turisti care este atras in mod special la sfarsit de saptamana in zona Colibita (comuna Bistriţa Bîrgăului) si prin tranzitul important dintre Transilvania si Bucovina, pe DN17, care are ca punct de referinta localitatea si zona turistica Piatra Fantanele.
Din punctul de vedere al coerentei teritoriale si al omogenitatii, cele 12 unitati administrativ-teritoriale care compun GAL-ul au continuitate teritoriala remarcanta; in primul rand, cele doua vai care determina poztionarea vietii si activitatii umane si fluxul accesibilitatii –Valea Sieului si Valea Bîrgăului – converg dinspre munte inspre deal, respectiv dinspre granite de nord-est a judetului inspre municipiul Bistriţa si fac trecerea catre Reghin si Vatra Dornei. De asemenea, ele detin parti din doua zone montane importante ca puncte de relief din tara – Muntii Bîrgăului si Muntii Călimani; mai mult decat atat, o suprafata insemnata din teritoriul lor este acoperita de situl Natura 2000 Cuşma, care acopera 7 din cele 12 comune, ceea ce uneste in mod firesc caracteristicile naturale si antropice ale celor doua zone.
Prin faptul ca cea mai mare suprafata a teritoriul GAL se desfasoara pe intinderea celor doua depresiuni ofera un avantaj sporit in privinta legaturilor care pot fi stabilite intre localitatile componente GAL, acestea nefiind impiedicate de formele de relief naturale. Se remarca astfel o zona compacta si omogena.
2. Scopul principal al organizatiei il constituie dezvoltarea durabila integrata a microregiunii prin metoda „LEADER”, utilizand urmatoarele principii: Abordarea „bottom-up”, identificarea problemelor și oportunităților de dezvoltare direct de actorii sociali relevanți din teritoriu, identificarea unor soluții particularizate pe nevoile specifice ale microregiunii noastre, bazandu-ne pe Parteneriat local activ si viabil , implicat in rezolvarea problemelor identificate, capabil sa initieze si sa dezvolte rețele de specialisti si de acces la resurse informationale, umane, materiale , de formare si care sa asigure o dezvoltarea durabilă a întregii microregiuni. Identificarea de soluții inovatoare, cunoștințe și tehnologii din toate domeniile pentru a rezolva problemele din teritoriu, ca rezultat al cooperararii, conlucrarii, punerii in comun a resurselor constituie una dintre prioritatile GAL care asigura nu doar cele mai bune soluții și transfer de expertiză ci si o dezvoltare durabila integrata a microregiunii Bargau-Calimani.