Implementarea SDL prin intermediul LEADER

Programul LEADER ( titulatura provine din franceză “Liaison entre actions de développement de l’économie rurale”, anume “Legături între acțiunile de dezvoltare a economiei rurale”) este o inițiativă a Uniunii Europene de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurală inițiate la nivel local, în vederea revitalizării zonelor rurale și creării de locuri de muncă.

Necesitatea unui astfel de program a apărut în 1990, când programele de dezvoltare rurală erau limitate. LEADER funcționează încă din perioada 1991-1993 (LEADER I), continuând ca LEADER II în perioada 1994-1999 și LEADER+ în 2000-2006. In perioada de programare 2014-2020, LEADER a fost extins pentru a cuprinde nu doar zonele rurale ci și cele de coastă și zonele urbane prin intermediul DLRC (dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității, din engleză Community-Led Local Development – CLLD).

Prin PS 2023 – 2027 abordarea LEADER/ DLRC se realizează prin  „DR-36 – LEADER – DEZVOLTAREA LOCALĂ PLASATĂ SUB RESPONSABILITATEA COMUNITĂȚII”, componenta – „Sprijin pentru gestionarea, monitorizarea și evaluarea strategiei de dezvoltare locala, precum si animarea acesteia, inclusiv facilitarea schimburilor intre partile interesate”, si are ca obiectiv dezvoltarea comunităților rurale ca urmare a implementării strategiilor elaborate de către GAL.

Caracteristica principală a programului este abordarea de jos în sus, adică: participarea activă a populației locale la planificarea, luarea deciziilor și implementarea strategiilor necesare dezvoltării zonei, precum și, un instrument care funcționează eficient în situații și în zone diferite, prin adaptarea deciziilor privind mediul local la nevoile extrem de diverse ale comunitățiilor din teritoriul unui Grup de Actiune Locala. Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității (DLRC) reprezintă o modalitate de implementare ce permite partenerilor locali să elaboreze o Strategie de Dezvoltare Locală, în baza unei analize a nevoilor și priorităților specifice teritoriului GAL.

LEADER contribuie la obiectivele de dezvoltare locala identificate la nivelul PNS 2023-2027, inclusiv la obiectivele transversale: inovare, mediu și climă,. Prin urmare, LEADER va încuraja proiectele inovative ce sunt în acord cu obiectivele din Regulamentul (UE) nr. 1060/2021 și cu obiectivele de dezvoltare locală ale comunității. Astfel, LEADER a devenit o parte integrantă a politicii de dezvoltare locala, care încurajează participarea locală pentru elaborarea și implementarea strategiilor de dezvoltare durabilă a comunităţilor rurale locale. Prin implicarea comunitatilor locale se urmărește implementarea de interventii noi, competitive, valorificând bunurile și resursele la maxim, depășind dificultăţile pe care le intampină o comunitate: tendința de îmbătrânire a populaţiei, lipsa unor prestării de servicii, absența posibilităţilor de angajare, reticența față de asociere,etc.

LEADER vine în completarea altor programe europene sau naţionale, iar abordarea sa sinergetică urmăreşte să ofere comunităţilor locale o metodă de implicare a partenerilor locali în orientarea unei dezvoltării durabile. Astfel, acţiunile LEADER pot activa și mobiliza resurse pentru consolidarea capacităților locale, care poate accesa și utiliza nu doar fondurile LEADER, ci și alte surse de finantare pentru dezvoltarea locala. De asemenea, LEADER susţine sectoare și categorii de beneficiari care, de multe ori, nu sunt sprijinite deloc sau primesc doar un sprijin limitat prin alte programe de finantare care funcționează în comunitatile locale, precum punerea în valoare a mediului natural, reabilitarea clădirilor de patrimoniu, ameliorarea relaţiilor dintre producători și consumatori, etc.

Conceptul fundamental din spatele abordării LEADER este dat de diversitatea strategiilor de dezvoltare locala, care sunt mai productive și mai eficiente, dacă sunt decise și implementate la nivel local, de către actorii locali care utilizează proceduri de implementare clare și transparente.

Grupurile de Acțiune Locală joacă un rol esențial în stimularea dezvoltării locale prin intermediul abordării LEADER, care se bazează pe următoarele principii:

  1. Abordare participativă – implicarea activă a comunității locale în toate etapele procesului de dezvoltare;
  2. Inovație și adaptabilitate – promovarea unor soluții inovatoare care să răspundă nevoilor specifice ale fiecărei comunități;
  3. Cooperare și parteneriat – întărirea relațiilor de colaborare între diferite entități pentru atingerea obiectivelor comune.

 

Pentru implementarea eficientă a SDL, realizarea obiectivelor propuse și atingerea indicatorilor previzionați, în acord cu principiile mai sus menționate, GAL-urile beneficiază de sprijin pentru costurile de funcționare și animare.

Scopul GAL Federația pentru Dezvoltarea Zonei Rurale ,,Bârgău-Călimani, îl constituie participarea membrilor comunităților rurale la procesul de dezvoltare al microregiunii prin elaborarea și implementarea unei strategii de dezvoltare economico-socială durabila a zonei, printr-un proces de ,,jos în sus” având la bază nevoile și interesele reale ale comunităților locale reprezentate conform principiului programului LEADER.

Abordarea LEADER se bazează pe inițiative locale care combină soluții ce răspund problematicii identificate la nivelul comunităților locale, reflectate în acțiuni specifice acestor nevoi și finanțarea proiectelor cu o valoare nerambursabilă de maximum 200.000 euro.
• Intensitatea sprijinului poate fi de maximum 100% pentru:
• Implementarea operațiunilor selectate în cadrul strategiei, incluzând activitățile de cooperare și pregătirea acestora și
• Gestionarea, monitorizarea și evaluarea strategiei, precum și animarea acesteia, inclusiv facilitarea schimburilor între părțile interesate.