In data de 12 martie 2017, a fost organizata cea de-a cincia actiune de animare, informare si promovare a SDL si a proiectului „ Functionarea Grupului de Actiune Locala si animare a teritoriului”.
Aceasta a avut loc in incinta Caminului Cultural din Localitatea Sebis. La activitate au participat, alaturi de membrii executivului GAL 33 de persoane: fermieri, antreprenori locali, membrii ai asociatiilor crescatorilor de animale.
Echipa executiva a GAL F.D.Z.R. Bîrgău-Călimani a inceput expunerea prin prezentarea organizatiei, a teritoriului si a realizarilor, precum si a prezentului proiect, apoi au fost prezentate urmatoarele:
1. Măsurile de finanțare prevăzute în Stategia de Dezvoltare Locală 2016 – 2023: condițiile de eligibilitate, criteriile de selecție, sumele și procentele de finanțare prevăzute in fisa masurii pentru fiecare masura, modalitatea de depunere a proiectelor, etc. Dupa prezentarea datelor generale, au fost purtate discutii in cadrul fiecarei masuri cu potentialii beneficiari interesati, in cadrul unor studii de caz pe ideile de proiect emise de participanti, punctand aspectele legate de eligibilitatea beneficiarilor, activitatilor, punctaj, procente de finantare, specificitati care tin de APIA etc.
2. In cadrul discutiilor, la solicitarea participanților, experții GAL si invitatii au prezentat diferențele dintre finanțările cuprinse in cadrul măsurilor existente în SDL (Sub-masura 19.2) și cele din PNDR, avantaje si dezavantaje, specificitati.
3. De asemenea,tot la solicitarea participantiilor, s-au purtat discutii referitoare la masurile non agricole, cu interes major pentru partea de servicii: frizerie, coafor, service auto dar si pe masurile agricole predominand proiectele ce fac referire la crescatorii de ovine si bovine. Participantii au mai fost interesati de conditiile impuse de catre APIA in cazul in care vor fi beneficiari de proiecte pentru aceleasi suprafete pe care momentan au subventia de agromediu, precum si de masura 1.4.1, in toate aceste cazuri aducandu-li-se lamuririle necesare.
4. In final s-a prezentant un calendar al activitatilor GAL, s-a specificat ca datorita lipsei ghidului si Manualului de procedura pe Sub-masura 19.2, nu poate fi dat un termen clar pentru lansarea sesiunilor in cadrul GAL, estimativ fiind precizat sfarsitul lunii aprilie, ca cel mai optimist termen.
S-a prezentat programul GAL-ului, si modalitatile de contactare, fiind adresata invitatia de a contacta echipa pentru orice informatie de care au nevoie pentru a a accesa fondurile europene.