In data de 19 martie 2017, a fost organizata cea de-a saptea actiune de animare, informare si promovare a SDL si a proiectului „ Functionarea Grupului de Actiune Locala si animare a teritoriului”.
Aceasta a avut loc in incinta Caminului Cultural din Localitatea Sieut, unde din cauza unor conditii meteo nefavorabile si a lipsei unei locatii dotate corespunzator, s-a tinut si actiunea de animare ce trebuia sa aiba loc in localitatea Rustior. Astfel ca, personelor din localitatea Sieut li s-au alaturat la activitate si persoanele din Rustior. Alaturi de membrii executivului si a voluntarilor GAL au fost in numar de 48 de persoane: fermieri, antreprenori locali, membrii ai asociatiilor crescatorilor de animale, primarul comunei, dl Dedean Ioan, alaturi de invitati, colaboratori, experti in accesarea fondurilor PNDR pe Masurile agricole, cu experienta in activitatea de asociere, dezvoltare de coooperative agricole.
Echipa executiva a GAL F.D.Z.R. Bargău-Călimani a inceput expunerea prin prezentarea organizatiei, a teritoriului si a realizarilor, precum si a prezentului proiect. Apoi au fost prezentate următoarele:
1. Măsurile de finanțare prevăzute în Stategia de Dezvoltare Locală 2016 – 2023: condițiile de eligibilitate, criteriile de selecție, sumele și procentele de finanțare prevăzute in fisa masurii pentru fiecare masura, modalitatea de depunere a proiectelor, etc. Dupa prezentarea datelor generale, au fost purtate discutii in cadrul fiecarei masuri cu potentialii beneficiari interesati, in cadrul unor studii de caz pe ideile de proiect emise de participanti, punctand aspectele legate de eligibilitatea beneficiarilor, activitatilor, punctaj, procente de finantare, specificitati care tin de APIA etc.
2. In cadrul discutiilor, la solicitarea participanților, experții GAL si invitatii au prezentat diferențele dintre finanțările cuprinse in cadrul măsurilor existente în SDL (Sub-masura 19.2) și cele din PNDR, avantaje si dezavantaje, specificitati.
3. De asemenea,tot la solicitarea participantiilor, s-au purtat discutii referitoare la masurile non agricole, cu interes major pentru partea de servicii: frizerie, coafor, service auto dar si pe masurile agricole predominand proiectele ce fac referire la crescatorii de ovine si bovine. Participantii au mai fost interesati de conditiile impuse de catre APIA in cazul in care vor fi beneficiari de proiecte pentru aceleasi suprafete pe care momentan au subventia de agromediu, precum si de masura 1.4.1, in toate aceste cazuri aducandu-li-se lamuririle necesare.
4. In final s-a prezentant un calendar al activitatilor GAL, s-a specificat ca datorita lipsei ghidului si Manualului de procedura pe Sub-masura 19.2, nu poate fi dat un termen clar pentru lansarea sesiunilor in cadrul GAL, estimativ fiind precizat sfarsitul lunii aprilie, ca cel mai optimist termen.
S-a prezentat programul GAL-ului, si modalitatile de contactare, fiind adresata invitatia de a contacta echipa pentru orice informatie de care au nevoie pentru a a accesa fondurile europene.
Au fost ridicate următoarele probleme de către participații la întâlniri:
– problema platformelor betonate pentru gunoiul de grajd, respectiv cum sunt afectați cei are doresc sa depună proiecte pe măsurile agricole, în special ce care nu dețin un drept real de proprietate